El dilluns 25 de febrer SPONDEO va assistir a la sessió informativa que el Grup Regional de Catalunya de l’Economia del Bé Comú va oferir sobre el Balanç del Bé Comú per a Empreses.  Aquí teniu la crònica de l’acte sota una visió molt personal.

M’agrada començar aquesta crònica (si és que podem dir que és una crònica) amb una frase molt personal i que he discutit molt:

“Quan anava a l’ Institut volia estudiar economia per a canviar el món”.

Ja sé que sembla un tòpic i he rebut crítiques d’alguns bons amics perquè volia posar aquesta frase en el meu currículum personal :

– “Això està molt vist. Obama també va estudiar dret per canviar el món” .

– “ Els bons no van a l’ Institut, van directament a la Universitat”.

I jo vinga a donar-li voltes al tema, potser si que la frase sona  massa hippie, no se….. Així que  finalment ho vaig suavitzar:

“Vaig voler estudiar Economia per canviar el món”. 

Però és veritat que a l’ Institut vaig decidir estudiar economia per a canviar el mon. Vaig tenir la sort de tenir un profe molt divertit d’història que ens explicava amb autèntica passió  la Revolució Russa i ens va encomanar aquells anhels de llibertat i igualtat social que propagava el comunisme.  Llegir a Marx i a Bakunin em va servir per a entendre els grans fonaments del comunisme i el socialisme però també que la seva aplicació actual era totalment anacrònica.  Però les opcions a triar eren clares: Comunisme o Capitalisme.  I aquí em vaig desmarcar. Vaig decidir que estudiaria economia per a canviar el món buscant un nou model econòmic que s’adaptés als nous temps i que fos socialment just.

I aquí comença realment la meva crònica:

Vaig sentir parlar de l’Economia del Bé Comú per primera vegada en un programa de TV i ho vaig trobar interessant. Al assabentar-nos a SPONDEO de la sessió que organitzaven a Barcelona per a empreses vam decidir assistir per  aprofundir sobre aquest model.  Just en començar la part introductòria van citar una frase de Cristian Felber: “ L’Economia del Bé Comú és un model econòmic que supera la dicotomia entre capitalisme i comunisme per a maximitzar el benestar de la nostra societat”.  Jo vaig respirar fons i vaig pensar: Per fi l’he trobat. Crec que és el model econòmic que buscava en els temps de l’ Institut.

L’Economia del Bé comú , ideada per Christian Felber, és un moviment que neix al 2010 amb la idea de crear un model econòmic amb futur , més  sostenible que l’actual. Per aconseguir-ho es proposen una sèrie de canvis a nivell econòmic, polític i social.

El model capitalista  actual és  es basa només en maximitzar el benefici de les empreses i incentivar la competència però la famosa mà invisible d’Adam Smith  ha deixat de guiar  els mercats cap al benefici de la societat (si és que algún dia ho ha fet). Les relacions econòmiques s’estableixen en un entorn on es respira l’egoisme, l’avarícia, l’enveja, la desconsideració i la irresponsabilitat. A l’escola i a casa eduquem els nens en valors de justícia social però resulta que quan arriben a la realitat econòmica aquests no els hi serveixen i s’han de comportar d’una manera diferent si volen tenir èxit.  

 L’economia del Bé Comú proposa canviar aquests valors.

La idea és  maximitzar el bé comú i incentivar la col·laboració. Les relacions econòmiques s’han de regir per valors com l’honestedat, l’estima, la confiança, la responsabilitat i el compartir.  Hem d’aconseguir concordar els valors humans amb les relacions empresarials.

A nivell empresarial ens proposen la utilització del Balanç del Bé comú. Aquest balanç pretén ser una eina d’utilitat per a les empreses destinada a que mesurin la seva contribució al bé comú a través d’una sèrie d’indicadors. A partir dels resultats d’aquest balanç l’empresa es proposa objectius constants de millora en tots els àmbits.

El Balanç del bé comú transforma l’empresa des de dins i transforma així la mentalitat de les persones .

Un equip de consultors motivats i implicats amb el projecte van aconseguir animar a tot un auditori i contagiar-nos aquelles ganes de canviar el món.

L’Economia del Bé Comú és un projecte participatiu  on tothom que vulgui s’hi pot implicar. Nosaltres ja ho hem fet!

Us animo a que visiteu el seu lloc web i veieu com el somni és possible .

www.economia-del-bien-comun.org/

 

Mònica Herrera

www.spondeo.cat